:: Interview
Wie ik ben
Levensloop
Interviews
Favoriete boeken
Wat ik doe
Human Rights Watch
Rapporten
Nieuws
Weblogs
Columns
Politiek verleden
Politieke bijdragen
Kamervragen
Werkbezoeken
Artikelen/toespraken
D66 Standpunten
Wat vindt u?
Stuur mij een bericht
Contactgegevens
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Boris Dittrich komt met Haagse thriller

[2/10/2011]

 

Nederland schudt op zijn grondvesten: een vooraanstaand politicus wordt vermoord. Het onderzoek van politie en justitie loopt dood, de media hijgen politici in de nek, de koninklijke familie roert zich,  een kabinetscrisis dreigt.
Wat nu?

Gelukkig, daar is Redouan Fouali, werkzaam bij de AIVD en hoofdpersoon in Moord en Brand, de eerste thriller van D66-politicus Boris Dittrich. Het verhaal speelt in politiek Den Haag en  Fouali opereert temidden van de verstrengeling tussen ambtenarij, journalistiek en politiek.

„Het boek laat zien hoe Den Haag soms werkt. Maar het is geen saaie politieke verhandeling”, haast de auteur zich te zeggen, aan de telefoon. „De moord moet worden opgelost, dat is het belangrijkste.”

Boris Dittrich – tussen 1994 en 2006 zat hij in de Tweede Kamer, sinds 2007 werkt hij als campagneleider seksuele minderheden voor Human Rights Watch in New York – wilde „altijd al” een thriller schrijven. Sterker, hij was er toevallig juist één aan het opzetten toen in 2002 Pim Fortuyn werd vermoord. „Toen was de werkelijkheid zo heftig, daar kon mijn fantasie niet tegenop.”

Na een paar jaar New York, en met enige afstand tot Nederland, pakte hij het werk weer op. „Alle ervaringen uit mijn werkzame leven pasten erin, als politicus, maar ook als strafrechtadvocaat en rechter.” Dittrich schreef eerder het non-fictiewerk Een blauwe stoel in Paars  (2001) over zijn werk als volksvertegenwoordiger en Elke liefde telt, over zijn reizen voor Human Rights Watch (2009).

Voor een debuterend fictie-auteur spreidt Dittrich een stevig zelfvertrouwen ten toon. Nee, voorbeelden heeft hij niet echt, want thrillers, zoals die van Stieg Larsson, Dan Brown of John Grisham, „vallen hem vaak tegen”. Research was niet nodig, „want het was fictie. Non-fictie is lastiger.”Ontmaskert Redouan Fouali de dader voordat deze opnieuw toeslaat? Moord en Brand verschijnt in april.

Maartje Somers
:: terug     

 

 

 

 

 

 

Log in